Képek, viccek és leírások az állatokról!

Itt megnézheted az állatokról készült képeket és rövid leírásokat, állatos vicceket!

Fehér tigris:

Elterjedése

A fehér tigrisek főleg Délkelet-Ázsiában élnek, valamint India középső és déli részén. A szigeteken élő fehér tigrisek mára szinte teljesen eltűntek, a legtöbbjük állatkertekben és vadasparkokban él. Fogságban 250 példányuk található. Állatkertekben élő állományuk jelentős mértékben beltenyésztett, mivel egy fehér színű hímnek és lányának frigyéből, majd egy testvérpárnak a továbbszaporításából alakult ki. Magyarországon egyetlen helyen tartják: a Nyíregyházi Állatparkban él egy pár.

Természetvédelmi helyzete

A vadonban összesen 40 példány élhet, ezért gyakorlatilag kihaltak. Bár vadászatuk illegális, a fehér tigriseket sok ázsiai országban ma is vadásszák az orvvadászok.

Egyéb információk

A fehér tigris olyan bengáli tigris, amely egy szokatlan gént hordoz, a fehér színt adó gént. A feltűnő fehér bundát egy recesszív allél dupla megjelenése okozza, körülbelül minden 10 000. születésre jut egy fehér kölyök. Ezen fenotípus megjelenése azonban beltenyésztéssel is elérhető. A különös az, hogy csak a bengáli tigrisnél fordul elő ez a jelenség. Bár a fehér tigris nagyon szép, a vadonban egyáltalán nem előnyös ez a bunda, hiszen a tigrisek egész élete azon múlik, mennyire jól tudnak elrejtőzni.

1951-ben, India középső részén Shri Martand Singh maharadzsa egy hím fehér kölyköt talált, amelynek anyját nem sokkal azelőtt ölték meg. A maharadzsa elvitte a kölyköt a palotájába és a „Mohan” nevet adta neki. A tigris hamarosan igazi sztár lett.

A történetet itt nem részletezve (lásd a Kronológia szakasznál), de minden mai állatkerti fehér tigris Mohan leszármazottja, és így erősen beltenyésztett ez az állomány. Miközben sok állatkert megpróbálja ezt a vonalat megőrizni, nem törődnek azzal, hogy más, valódi tigrisfajok genetikai állománya lemorzsolódik, elvész, ráadásul a fehér tigrisek egyike sem olyan „tiszta” vérvonalú bengáli tigris, mint Mohan volt.

A fehér tigris jó úszó, de nagyon gyengén mászik, és a futása is lassú. A normál színezetű tigrisekhez képest a fehér tigrisek nagyobbak már születésükkor és felnőtt korban is.[1] Ez előnyt jelenthet a vadonban, annak ellenére, hogy feltűnő a színük. A heterozigóta normál színű tigrisek szintén nagyobbak, mint más normál színezetű példányok. Kailash Sankhala - aki a 60-as években az új-delhi Állatkert igazgatója volt - mondta: „A fehér gén egyik funkciója az lehet, hogy fenntartsa a nagy méretet a populációban, arra az esetre, ha szükség van rá.”[2]

Mivel magányos állatok, leginkább éjjel vadásznak. Táplálékaik főleg kisebb-nagyobb gerincesek, azon belül patások.

Szaporodására jellemző, hogy 103 napig tartó vemhesség után 1–4 kölyköt hoz a világra.

Úgy hiszik Kínában, hogy ha valaki a tigris évében született, akkor az nagyon szerencsés lesz. Ebből a juthatna a tigriseknek is, mielőtt túl késő lenne és kihalnának.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 59
Heti: 767
Havi: 1 882
Össz.: 323 856

Látogatottság növelés
Oldal: Fehér tigris
Képek, viccek és leírások az állatokról! - © 2008 - 2018 - animalfun.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: elad?s csapok "sales"@.hu "info"@.hu "shop"@.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »